Dada corrupta (IX): Antic portal de Portaferrissa

Dada corrupta: antic portal d'entrada de Portaferrissa (1888)
Dada real: engalanament del carrer Portaferrissa en motiu de les festes de la Mercè de 1902

Placa esterescòpica de Frederic Bordas dipositada  a l'AFCEC

A diferència d'altres dades corruptes, aquesta no és d'origen, ja que a l'arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (1902) aquesta fotografia de Frederic Bordas i Altarriba està perfectament documentada com a "Reproducció de l'antic portal de Portaferrissa a les festes de la Mercè. 1902". De fet a la mateixa placa esteresocòpica es pot llegir: "Barcelona. Festes de la Mercè"

Escrit sobre la mateixa placa "Barcelona. Festes de la mercè" a la part inferior dreta.

La documentació d'aquesta fotografia s'ha anat corrompent a les xarxes socials; així, en molts grups de facebook de fotografies antigues de la ciutat sovinteja trobar-la postejada com a l'antic portal d'entrada del carrer Portaferissa -és a dir com la Portaferissa original- i mal datada el 1888, any en què aquesta portal, que evidentment no s'assemblava gens a la reproduïda a la fotografia -constava de dues torres poligonals com el portal de Santa Anna, feia decennis que havia desaparegut, concretament a finals del segle XVIII, quan es construeix el Palau Moja, que benauradament ha sobreviscut fins als nostres dies.
Alguns dels carrers guarnits per l'ocasió, entre els quals el de Portaferrissa (La Esquella de la Torratxa, Núm 1239 (3 oct. 1902), BC)

L'any 1902, l'Ajuntament de Barcelona decideix donar un gran impuls a les festes de la Mercè, amb balls populars, gegants i cap grossos, la remodelació i enjardinament de la plaça de Catalunya i exhibicions tan sorprenents com la d'un simulacre dels bombers a la darrera casa del bell mig de la plaça de Catalunya, incendiada per a l'ocasió.
Notícia sobre la col·locació d'una còpia de l'antiga "Porta Ferrissa" (La Vanguardia, 29 de setembre de 1902)

Un dels carrers que es guarneixen és el de Portaferrisa i fent honor al seu nom intenten reproduir la famosa porta que segons la llegenda fou duta des d'Almeria per Ramon Berenguer IV el 1147 com a botí de guerra. A la fotografia encara no pareix la porta; per tant deu ser anterior al 28 de setembre de 1902, moment en què fou col·locada al voltant d'un decorat de cartó pedra medievalitzant que simula el portal.

La pluja va aigualir una mica la brillantor de les celebracions però no pas el desig dels barcelonins a participar-hi. De ben segur que aquesta eventualitat climàtica va afectar aquest decorat fins al punt que 

Ayer tarde se desprendió untrozo del arco que se había, levantado á la entrada de la calle de la Puertaferrisa, cogiendo debajo á Fermín Paronella, Benjamín Pujol y Antonio Sabater, los cuales resultaron con algunas heridas de carácter leve (La Vanguardia, 8 d’octubre de 1902)

Comentaris

  1. Enric Comas, desfacedor de entuertos... ¡Qué pena! que cuando tenía tu edad, o incluso unos años menos, no prestara más atención a la historia de mi ciudad, curioseara y la fotografiara. En fin, me queda la satisfacción de seguir lo que hacéis tú y personas que tenéis parecidas inquietudes por saber más del pasado.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Dada corrupta (IV): Confiteries Guillermo Llibre vs Llibre i Serra

Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda