Dada exacta (4): Benzinera American Auto Service a l'hivern de 1936

Amb una mica d'esforç podem arribar a llegir la matrícula del cotxe: B-64091, corresponent a l'any 1936 (Bert i Claret, ANC)
Dins del frontó que remata la casa Pérez Samanillo encara sembla conservar-se el relleu del Sagrat Cor, esculpit per Manuel Fuxà, i destruït durant la foguerada anticlerical dels primers dies de la Guerra Civil (Bert i Claret, ANC)

Sobre la marquesina s'intueix el rètol, possiblement de neó, amb el nom de l'a benzinera (Bert i Claret, ANC)

L'American Auto Service des de la Diagonal, anomenada en aquell temps avinguda !4 d'Abril (Bert i Claret, ANC)

Aquesta sèrie de quatre fotografies de la firma Bert i Claret estan dipositades, en signatures correlatives, com la majoria de fotografies d'aquesta societat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, que documenta les fotografies entre 1920 i 1925 i les descriu de la manera següent: Benzinera a Barcelona amb la publicitat dels lubrificants Fiske's distribuïts per "Macaya y Cia, SL" a la via Laietana número 23 de Barcelona. Per tant, es limita a transcriure la informació de la publicitat del lubricant que deuen emprar en aquesta estació de servei, però no registra la localització exacta des d'on està presa la fotografia. No és gaire difícil endevinar-ho, per tal com en una de les imatges apareix el Palau Pérez Samanillo, actual seu del Círculo Ecuestre, al xamfrà Balmes Diagonal muntanya Llobregat. La benzinera es trobaria just en diagonal d'aquest majestuós edifici, on avui es troba el gratacels del Banc de Sabadell, en la confluència de Diagonal, Balmes i París.

El blog Barcelofilia ha documentat aquesta benzinera entre 1930 i 1965. Abans del franquisme s'anomenava American Auto Service, en anglès, com d'habitud entre les benzineres d'aquell temps. Si ens hi fixem amb atenció, tot i la baixa resolució de les fotografies, podem intuir aquest nom retolat sobre sengles marquesines.
En vermell la situació exacta de la benzinera a partir d'un plànol de 1931 a escala 1:5.000 (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)


La cronologia precisa de barcelofilia m'ha fet pensar que la datació suggerida per l'arxiu era massa antiga. La matrícula del cotxe d'una de les imatges m'ha posat sobre la pista definitiva. Existeixen diversos webs que ajuden a datar les matrícules. He introduït la matrícula B-64091 en aquest cercador i m'ha informat que correspon a l'any 1936. La fotografia no pot ser del franquisme, ja que aquest règim va obligar canviar tots els noms que no estiguessin escrits en castellà. Per sort, un altre element d'una altra fotografia ens confirma que la fotografia ha de ser d'abans dels primers dies de la guerra, moment en què es destruí el relleu del Sagrat Cor que coronava la façana de la casa Pérez Samanillo. La manca de fullatge de l'arbrat ens indica ben clarament que ens trobem a l'hivern, de 1936.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dada corrupta (IX): Antic portal de Portaferrissa

Dada corrupta (IV): Confiteries Guillermo Llibre vs Llibre i Serra

Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda