Dada corrupta (IV): Confiteries Guillermo Llibre vs Llibre i Serra

Agraïments a l'Emilio Gómez

Aquest és un cas de confusió per causa triple: el mateix nom -Llibre-, el mateix tipus d'establiment -una confiteria- i una mala interpretació del canvi de numeració del carrer.
Confiteria Guillermo Llibre (1912-25) a la plaça de Catalunya, 21 (autor desconegut, www.enricsagnier.com)

La confiteria Llibre i Serra, que es trobava al carrer Fontanella 6 des de la seva fundació l'any 1900, va haver de canviar d'emplaçament perquè el Banco Hispano-Americano havia comprat tot l'immoble per construir-hi la seva seu. Es traslladà al número 3 de Ronda de Sant Pere el 1910, fins l'any 1987 que va haver de tancar.
Crònica amb fotografies de la inauguració de la confiteria Guillermo Llibre al Mundo Gráfico l'1/1/1913 (Biblioteca Nacional de España)

La confiteria Guillermo Llibre era una sucursal de la confiteria del carrer Ferran, 1, perquè la clientela burgesa, instal·lada a l'Eixample, no hagués de desplaçar-se tan avall obrien aquest nou local a la plaça de Catalunya, 21. Enric Sagnier decorà aquesta nou establiment, inaugurat el 1912, i s'emportà el primer premi del concurs anual de l'Ajuntament. L'any 1925 es traslladaven a la Gran Via.
Inauguració de la confiteria Llibre i Serra a la ronda de sant Pere, 3 a Nuevo mundo el 29/12/1910,
(Biblioteca Nacional de España)

Fins aquí, tot correcte; el problema ve quan es barregen les dues històries, a causa de la semblança onomàstica -Lluís Llibre, un dels socis de Llibre i Serra, va treballar a la confiteria del carrer Ferran i possiblement era familiar del propietari- i de la casualitat històrica amb el canvi de número del carrer -en l'antiga numeració el carrer Fontanella 6 correspon curiosament a l'actual plaça de Catalunya 21-, i es crea un nou relat segons el qual la confiteria Llibre i Serra es trobava a la plaça de Catalunya 21 i va haver de marxar l'any 1912 a causa de la compra de l'edifici per part del Banco Hispano-Americano. Com es veu, la confiteria Guillermo Llibre ha desaparegut de la història, perquè s'ha considerat que era la mateixa que la Llibre i Serra.

Comentaris

  1. Bona entrada. Molt interessant tot el blog.

    El meu blog sobre Barcelona http://instantsbarna.blogspot.com

    Salutacions

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Jordi! Poso el teu blog entre els recomanats

      Elimina
  2. Muy interesante; no tenía ni idea. Y mucho menos cuando me quedaba extasiado ante los escaparates de la Ronda y llevado de una atracción irresistible, entraba y me llevaba lo que daba de sí el bolsillo.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Dada corrupta (IX): Antic portal de Portaferrissa

Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda