Dada exacta (7): Partit de l'Europa amb la Sagrada Família al fons (5 d'agost de 1917)

 Agraïments a Jesús Serdio

Frederic Juandó (Diputació de Barcelona)

L'any 1917 es va crear l'Asociación Africana de Clubs de Fútbol amb seu i primer campionat a Melilla, que es va disputar entre quatre equips: San Fernando,Iris, Santa Bárbara i Victoria Eugenia. El vencedor, el Victoria Eugenia, havia d'enfrontar-se en un partit amistós a l'Europa el diumenge 5 d'agost de 1917 a les 16:30 al camp de l'entitat gracienca, que des 1912, es trobava ben aprop de la Sagrada Família; concretament entre els carrers Marina, Lepant, Rosselló i Còrsega.

La neutralitat espanyola durant la Primera Guerra Mundial havia provocat l'enriquiment de pocs i l'empobriment de molts més a causa de la inflació. Aquesta situació va desencadenar el 1917 una crisi política (Assemblea de Parlamentaris), una crisi social (Vaga General Revolucionària del 13 d'agost) i fins i tot una crisi militar (Juntes de Defensa). Tot això enmig d'una guerra generalitzada a Europa amb el Mar Mediterrani com un dels fronts de guerra. Per aquesta raó, en un principi sembla que es va autoritzar el viatge del Victoria Eugenia a Barcelona, però al final el capità de l'equip va telegrafiar que finalment els havien revocat el permís.

La fotografia de Frederic Juandó es va publicar sense acreditar el seu nom a la revista Stadium, l'11 d'agost de 1917


Tanmateix, el partit no es va suspendre, però es va canviar d'adversari per una selecció de jugadors del FC Barcelona, que com s'observa a la fotografia no van fer servir els colors blaugranes tradicionals. L'Europa, per la seva banda, lluïa en aquells moments una samarreta amb ratlles blanques i blaves, pantalons blaus i mitgetes negres.

Sembla que el match fou força disputat. Destacà la gran actuació del porter de l'Europa Joan Bordoy, que veiem a la imatge en una de les seves intervencions i que als anys 20 esdevindria un dels ídols de l'afició de l'Europa. Però a mesura que passaven els minuts la qualitat de la selecció de jugadors del Barcelona es va anar imposant i quedà reflectida al marcador amb el 0-2 final. Coneixem només l'autor d'un dels gols, Sancho.

Les alineacions foren les següents (recordem que en aquell temps es jugava amb l'esquema 2-3-5):


Europa: Bordoy (porter) – Pech, Serra (defenses) – Boguñá, Barnet, Magí (centrecampistes) – López, Nogués, Pelao I, Pelao II i Carol (davanters).

Selecció del Barcelona: Bru (porter) – Reguera, Baonza (defenses) -Rodríguez, Sancho, Blanco (centrecampistes)- Viñals, Bo, Martínez, Villamuz i Mates (davanters)



Bibliografia


Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA)
Hemeroteca de La Vanguardia
Hemeroteca de El Mundo Deportivo







Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dada corrupta (IX): Antic portal de Portaferrissa

Dada corrupta (IV): Confiteries Guillermo Llibre vs Llibre i Serra

Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda