Gran confitería del Liceo (1848-83)


c. 1873 Fragment de fotografia de Marcos Sala (Fons Ajuntament de Barcelona)

On avui dia es troba la planta baixa del Círculo del Liceo, fins al 1883, s'establí la “Gran Confiteria del Liceo”, pastisseria i confiteria de gran qualitat d'una banda i al mateix temps despatx d'entrades i abonaments per a balls, mascarades i tot tipus d'espectacles cobert i al descobert, típics de la Barcelona de la segona meitat del segle XIX.
Descripció de l'interior de l'establiment (La vuelta por España, 1874)

Precisament, una notícia que trobem de la confiteria, del 26 de maig de 1852, ens informa de la possibilitat d'obtenir-hi les entrades per al ball dels Jardins del Tívoli. Al llarg de tots els seus anys de vida, també despatxà entrades i abonaments pels espectacles dels Camps Elisis, del Prado Catalán o per balls de màscares en el Romea o en el propi Liceu o, fins i tot, per als toros.
Almanaque del Diario de Barcelona, 1858


No hem trobat la data exacta d'inauguració d'aquest establiment. La primera notícia però data només d'un any després de la inauguració del teatre. El 28 de juliol de 1848, apareix a El Diario de Barcelona un anunci de recompensa per un objecte perdut. Qui el portés precisament a la Confiteria del Liceu seria gratificat.

28 de juliol de 1848 Primera referència a la premsa de la Confitería del Liceo (El Diario de Barcelona, ARCA)


Aquesta confiteria i pastisseria destacà per la gran excel·lent qualitat i ampli ventall de productes, per l'extrema pulcritud de l'establiment i per l'exquisida amabilitat del seu servei..
Primera menció trobada de la confiteria (El Áncora. 26/5/1852)

Segons una descripció de 1874, el local es distribuïa en dues plantes. A baix, es trobava el forn. A dalt, un petit saló de descans per a les senyores, el magatzem, les dependències del propietari, la cuina de gas, el taller de rebosteria, el menjador dels treballadors i els aparadors amb diferents serveis per refrescos i fonts per adornar classificades segons l'ordre de mesura i de preu.
Productes de la confiteria (Luis Marty Caballero, Anuario general del comercio, de la industria y de las profesiones de la magistratura y de la administración. Madrid, 1863.)

“La Gran confitería del Liceo” venia al major i al detall i fins i tot tenia un servei d'enviament a domicili. Produïa un gran assortiment de bombons i de tota mena de dolços. I s'especialitzà en flors i figueretes de sucre per guarnir els ramells. Perquè ens fem una idea del grau de refinament que van assolir els seus productes, el 1858 el senyor Miquel Delclós va arribar a realitzar una còpia del mateix Teatre del Liceu en pastillatge, que adquiririen els ducs de Montpensier. A part del senyor Miquel Delclós, a la dècada dels 50 i 60, coneixem la identitat d'un altre propietari: el senyor Albert Martorell, a la dècada dels 70.
La Montaña, llet de cabra del Vallès, comença a despatxar-se a La Confiteria del Liceo (La Vanguardia, 20/10/1882)

Des del 1880 es venia i es distribuïa llet de cabra del Vallès de la marca La Montaña.
Notícia del tancament del local (La Vanguardia, 10/10/1883)

El 10 de setembre de 1883, l'establiment tancà i fou substituït el mes següent per un basar de quincalleria, propietat dels senyors Alà i Planas.

La Gran Confitería del Liceo es troba referenciada el 1887 i el 1888, però desplaçada davant del Gran Teatre del Liceu.


Bibliografia

Almanaque del Diario de Barcelona (1858)
Marty Caballero,Luis Anuario general del comercio, de la industria y de las profesiones de la magistratura y de la administración. Madrid, 1863
La Vanguardia
La vuelta por España : viaje histórico, geográfico, científico recreativo y pintoresco : historia popular de España en su parte geográfica, civil y política, vol. 3, Barcelona, 1874.



Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Dada corrupta (IX): Antic portal de Portaferrissa

Dada corrupta (IV): Confiteries Guillermo Llibre vs Llibre i Serra

Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda