La desaparició dels dos templets de la Casa Pich i Pon (1960)

 
Actual façana i templets de la Casa Pich i Pon
Si caminem cap a la banda muntanya de la plaça de Catalunya, és difícil que no veiem la casa Pich i Pon, al xamfrà amb la Rambla de Catalunya, i si ens entretenim una mica més podem admirar la capacitat del seu arquitecte, Josep Puig i Cadafalch, per conjugar estils des de el recarregat barroquisme de la porta, fins les línies neoclàssiques dels -ara- dos templets que la coronen.
.6 de juny de 1960. Tots dos templets en peu (SACE, ANC)

Dic 'ara', perquè el nombre d'aquests templets ha anat variant al llarg de la història. Originàriament, en van ser tres. El primer a desaparèixer fou el més enganxat a la torre del BANESTO; potser per aquest antiestètic emplaçament fou suprimit mesos després de finalitzar les obres de l'edifici bancari. Encara no podem afirmar amb exactitud la data exacta, però sabem que durant la nevada del 20 i 21 de febrer de 1948 seguia dempeus, però que al març 1948 ja no hi era
Fotografia de març de 1948, la més antiga datada amb seguretat sense el tercer templet (Jaume Almirall)

En canvi sí que disposem de proves fefaents per afirmar que els altres dos templets van ser retirats a finals de l'any 1960, primer el més proper a la Rambla de Catalunya. 
11 de novembre de 1960. Un templet en peu i l'altre s'intueix en desmuntatge (SACE, ANC)

Aquestes proves són tres fotografies que documenten aquesta transformació. A la primera, de juny de 1960, apareixen encara els dos templets, mentre que en la segona, de novembre de 1960, ja només en resta un perquè l'altre s'intueix que es troba en procés de desmuntatge, mentre que a la tercera, de gener de 1961, n'han desaparegut tots.

13 de gener de 1961. Ja no n'apareix cap (SACE, ANC)




Aquests dos últims templets van ser restituïts l'any 1981 per Jordi Romeu quan va remodelar, amb força gust, la Casa Pich i Pon. I allà segueixen...

Comentaris

  1. El tercer templet que comenteu es veu en una foto del autogir escalfant motors a pl Catalunya

    ResponElimina
    Respostes
    1. El tercer templet creiem que va desaparéixer entre 1948 i 1949. Les fotografies dels autogirs a labplaça de Catalunya solen ser dels anys 30; és lògic que s'hi vegi el tercer templet.

      Elimina
  2. M'agrada molt tota aquesta informaciò, soc molt seguidor de les fotos de la Barcelona antiga. Gracies.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Dada corrupta (IX): Antic portal de Portaferrissa

Dada corrupta (IV): Confiteries Guillermo Llibre vs Llibre i Serra

Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda