Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda
A la memòria d'Eulàlia Villuendas i Huguet (1972-2014),
entranyable amiga, col·laboradora en l'article i descendent directa de Joan Gibert i Soler
Dada corrupta: passeig de Gràcia, 2
Dada correcta: Canuda, 37
El disseny de la Farmàcia Gibert el 1879 constitueix una de les primeres obres del jove Antoni Gaudí |
La família Gibert era una nissaga de farmacèutics de llarga tradició a Torredembarra. Amb aquesta experiència i sense renunciar a la farmàcia de Torredembarra, un membre d'aquesta família, Joan Gibert i Soler va obrir una farmàcia a Barcelona l'11 de desembre de 1879. El negoci no va durar ni deu anys, ja que el dia següent de la seva mort, concretament el 29 de gener de
1889, la van tancar; fou desmuntada i bona part d'ella, al menys les prestatgeries i
taulells, es va traslladar a una farmàcia del carrer de la Mercè.
El nom d'aquesta farmàcia no hauria passat a la història, si no hagués estat pel jove arquitecte també tarragoní que va dissenyar-ne la decoració. Joan Gibert el va conèixer a través d'Eusebi Güell, ja nat a Barcelona, però membre d'una família, els Güell, veïns dels Gibert a Torredembarra. Aquest arquitecte era Antoni Gaudí.
Plànol d'alçat de la Casa Sicart (AMCB) |
Totes les guies, biografies, pàgines web i bona part de la bibliografia especialitzada, excepte la de patrimoni de la Generalitat, coincideixen a ubicar aquest establiment al número 2 del passeig de Gràcia.
El 1879, el número dos del passeig de Gràcia corresponia a la Casa Sicart, situada a la plaça de Catalunya xamfrà Fontanella banda muntanya. I efectivament, bona part de la bibliografia la localitza en aquest punt.
Plànols d'alçat i de secció de la casa de Josep Ferrer-Vidal (AMCB) |
L'investigador Emilio Gómez, d'Amics de Barcelofilia, sempre ha defensat que abans de la reforma de 1903, la Casa Sicart no disposava locals comercials. Els plànols reforcen la seva opinió, l'edifici no comptava amb cap planta baixa arran de carrer, sinó amb un soterrani i un entresòl. A la fotografia conservada, queda ben palès que la farmàcia es trobava a nivell de carrer.
Crònica de la inauguració de la farmàcia al carrer Canuda 37 (La Publicidad, 18/12/1879, BC) |
Arribats a aquest punt, vam barallar la hipòtesi que es tractés del número 2 del passeig, però a la banda de la Vila de Gràcia.
Fins que es produeix l'agregació, l'any 1897, el carrer Provença exerceix de límit entre Barcelona i Gràcia. La hipòtesi gracienca comptava amb un element molt suggestiu perquè el número 2 corresponia a la casa de Josep Ferrer-Vidal, que força anys més tard seria comprada per la dona de Pere Milà perquè, una vegada enderrocada, el mateix Gaudí hi construís la Pedrera. Aquest tancament de cercle gaudinià, però, topa amb dos murs infranquejables. En primer lloc, l'estudi dels plànols de l'edifici ens dur a la mateixa conclusió que a la casa Sicart: estructuralment no s'hi podia ubicar una farmàcia arran de carrer. I, en segon lloc, la crònica de la inauguració de l'establiment apareguda a La Publicidad el 12 de desembre de 1879 ens informa clarament de la ubicació de la farmàcia i no és altra que el carrer Canuda, 37, encarada al carrer Duc de la Victòria.
Aquesta dada corrupta està consolidadíssima i no serà gens fàcil que es rectifiqui. De fet, només hem trobat la farmàcia localitzada al carrer Canuda al web de patrimoni de la Generalitat i en alguns altres -pocs- que l'han copiat.
Magnífic estudi, aviam si aconseguim que es canviï
ResponEliminaCelebro que t'hagi agradat, Valentí! Aviam...
EliminaExcel·lent!!!
ResponEliminaGràcies, Miquel
Elimina