Monument vegetal dedicat als monarques (1860)

Monument dedicat a Ses Majestats per l'Institut Agrícola i construït amb llavors, fruits i llegums (Charles Clifford, 1860, BNE)
En els 14 dies d'estada d'Isabel II, el seu consort i el príncep d'Astúries -el futur Alfons XII- a Barcelona, entre el 21 de setembre i el 4 d'octubre de 1860, amb puntuals sortides a Sabadell, Terrassa, Manresa i Montserrat, a part d'inaugurar l'Eixample, va poder assistir a gran quantitat d'actes, en els quals s'acostumava a muntar una escenografia tan efímera com pomposa per rebre tan il·lustres visitants.

Descripció del monument per part del setmanari barceloní El Álbum de las Familias (BNE)
En aquest sentit, l'Institut Agrícola de Sant Isidre, la patronal dels propietaris agrícoles, erigeix davant de la residencia reial aquesta columna monumental formada per flors, llegums, fruits i cereals conreats a Catalunya, així com quatre caps de xai i quatre més de cavall.

La columna segons el diari madrileny La España (BNE)
Aquest viatge dels monarques tenia com a objectiu visitar els antics territoris de la Corona d'Aragó. Així doncs entre setembre i octubre de 1860, visiten Alacant, les Illes Balears, Catalunya i Aragó. Aquests i d'altres viatges a la resta de l'estat tenien un evident objectiu propagandístic, d'afermar els vincles de la família reial amb les elits dels diversos territoris de l'estat i d'atreure la simpatia dels seus habitants cap a la corona, sobretot entre les classes populars. Per aquesta raó, viatgen amb el seu seguici Charles Clifford, el fotògraf oficial d'Isabel II, autor d'aquesta fotografia, i Antonio Flores, el cronista oficial del viatge, qui, entre d'altres coses, ens descriu detalladament la composició vegetal i , en menor grau, animal del monument.

Gravat aparegut al setmanari barceloní El Álbum de las Familias (BNE)

Contrastant aquest testimoni de primera mà amb dos diaris de l'època -tots dos monàrquics i conservadors: el diari madrileny, La España, i el setmanari barceloní, relacionat amb El Diario de Barcelona, El Álbum de las Familias- , he confegit un esquema, que juntament amb el gravat de l'època que incorporo, ens poden ajudar a fer-nos una idea de la composició d'aquesta columna, que en teoria havia d'haver-se coronat amb una gran estàtua de Venanci Vallmitjana, però la por al vent, que havia destruït l'arc efímer de la Barceloneta pocs dies abans, ho desconsellà. Les tres fonts no sempre coincideixen; quan no ho fan, he posat les variants entre claudàtors.
Esquema detallat de la composició de la columna (cliqueu la fotografia per augmentar-la)
 Aquest monument compta amb una paternitat triple: la idea, de Pau Milà -segurament es tracti de Pau Milà i Fontanals-, el disseny arquitectònic, de Simó, i l'execució, de Ribó.


Bibliografia

Comentaris

  1. Espectacular article que mostra com eren aquests monuments efímers.
    El desconeixia del tot i ha estat una molt grata sorpresa amb la informació afegida que hi poses.
    L'incorporo al que vaig dedicar al monument per la fi de les guerres carlines.
    http://librorum.piscolabis.cat/2008/10/de-carlinades-litografies-i-fotografies.html

    ResponElimina
  2. Me n'alegro que t'hagi agradat i aprofito l'avinentesa per felicitar-te pel teu magnífic blog.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Dada corrupta (IX): Antic portal de Portaferrissa

Dada corrupta (IV): Confiteries Guillermo Llibre vs Llibre i Serra

Dada corrupta (II) La Farmàcia Gibert de Gaudí al carrer Canuda