L'home mosca i l'home aranya a la plaça de Catalunya (1924-1930)
Néstor Lopes, l'home mosca, escala la Casa Segura el 18 d'abril de 1924 amb l'ajut de cordes (Unión ilustrada, penjada per Jorge Álvarez a Plaça de Catalunya antiga i moderna) |
Els anys 20, amb la generalització del formigó, que
permet la construcció d'edificis de moltes plantes, foren el moment àlgid
dels escalatorres, uns personatges que es jugaven el tipus -alguns hi
van deixar la pell-, no per robar els pisos, sinó per trepar per les
façanes i arribar al coronament davant de l'admiració del nombrosissím
públic que acostumaven a concitar quan aconseguien la seva fita, però
castigats també amb una pluja de xiulets i burles quan fracasaven o amb
la fredor quan s'ajudaven amb cordes.
Filmació de Massa Vaz escalant el Grand Hotel de Palma, obra de Lluis Domènech i Montaner, l'1 de gener de 1931
Aquesta última circumstància li va ocórrer al portugués Néstor Lopes el matí de Divendres Sant de 1924, quan tot i aconseguír escalar l'edifici civil més alt de la ciutat, la casa Segura, al número 17 de la plaça de Catalunya, "defraudó un tanto al público,pues no se había anunciado que se ayudaría de cuerdas para escalar la fachada, y aun cuando hizo uso de ellas en. ocasiones en que no habla otro remedio, los espectadores querían que la ascensión la realizara sin ayuda de ningún género" (La Vanguardia, 19/04/1924). En acabar la gesta, alguns espontanis envalentonats -com era freqüent- van voler imitar-lo -i evidentment superar-lo- i començaren a escalar edificis, com ara la Catalana de Gas del Portal de l'Ângel, i a donar feina als agents de l'autoritat que maldaven per evitar-ho i, quan no ho havien aconseguit, per fer-los baixar. En aquest sentit, el diumenge de Pasqua, un jove, de nom Ignacio Sáez de Ferran, de 18 anys, es disposà a emular la gesta del portugués davant de 3.000 persones - dada El Siglo futuro, perquè La Vanguardia parla d'un grup de 20 que havia reunit Lópes per explicar-los com va escalar l'edifici i d'entre el qual surt reptador el jove- . Demostrà, segons les cròniques de l'època, fins i tot més destresa, però en no tenir el permís corresponent fou detingut per la polícia quan es trobava en el quart pis.
Anunci de la gesta protagonitzada per Massa Vaz per al dia següent ((El Diluvio,13/12/1930, ARCA) |
Notícia a la premsa de la gesta de Massa Vaz a la casa Segura (El Diluvio,16/12/1930, ARCA) |
Néstor Lopes era conegut pel sobrenom de l'home mosca -recordem que el 21 de febrer de 1926 s'estrenarà a Espanya, concretament al Coliseum de Barcelona, la pel·lícula de Harold Lloyd Safety last (1923), traduïda com El Hombre Mosca per la seqüència -avui mítica- del rellotge- per les seves dots d'escalador i acróbata, que també va manifestar al teatre; a la Barcelona de l'any 1924 actuà al Turó Park i al Gran Teatro Bosque on també se l'anomenava l'home mono.
Fotografies de l'escalada de Néstor Lopes vestit de soldadet del Flit (El Heraldo de Madrid, BNE) |
Quan Néstor Lopes retornà, el diumenge 1 de juliol 1928, es trobà una nova plaça gairebé del tot acabada. Allà, una gernació -les cròniques parlen d'entre 30.000 i 40.000 persones sota el rabiós sol de juliol- observava les seves evolucions a la façana de la Casa Pich i Pon, vestit de soldadet de la Flit. Aquesta vegada, també li surtiren competidors, però quan estava en plena ascenció; llavors, un espontani vestit de carrer, amb sabates i, el més sorprenent, "fumando tranquilamente un cigarrillo", es llençà a la persecució de Lópes, que veia perillar la seva gesta, superat per l'anònim fumador. Per sort per ell, la Guàrdia Civil pujà al terrat per detenir-lo, però en veure's caçat es desvià cap a l'Hotel Colon i evità ser atrapat per la policia, no sense abans saludar al respetable, de qui va rebre una sorollosa ovació. Lopes també fou aplaudit quan aconseguí la seva fita.
L'any 1930, els diaris informaren de les grans gestes a Espanya d'un altre gran escalador compatriota de Lopes. Massa Vaz, l'home aranya, un desafiador de la mort que portava brodada a la seva camisa en forma de calavera negre amb dues tibies creuades, escala la Catedral de Salamanca, la Diputació de Bilbao, el campanar de la Seu de Saragossa o l'edifici de correus de Girona.
Diversos moments de l'ascensió de Massa Vaz a la casa Segura el 14 de desembre de 1930 (Gabriel Casas, ANC) |
El 14 de desembre, la plaça de Catalunya es trobava curulla d'espectadors que fixaven la vista cap a la Casa Segura, desbancada ja del privilegi de ser l'edifici no religiós més a la vora del cel des que s'havia erigit el veí edifici de la telefònica, dos anys abans. Al peu de l'edifici, Massa Vaz estava disposat a pujar fins al cim de la cúpula. Passats vint minuts, des d'allà saludà a un enfervorit públic.
Barcelofilia
Bibliografia
La Barcelona oblidada en imatges
Bereshit
El Diluvio
El Heraldo de Madrid
El Siglo futuro
La Vanguardia
Unión ilustrada
El més sorprenent és la expectació que van generar en aquella epoca... Excepcional entrada, Enric!!!
ResponEliminaMoltíssimes gràcies. Si vols veure la gernació que Massa Vaz va concità l'any 1930, aquí tens un bon grapa de fotos de Gabriel Casas que t'ho demostren. http://labarcelonaoblidadaenimatges.blogspot.com.es/2015/04/lhome-aranya-la-placa-de-catalunya-1930.html
Elimina